Vplyv vstupných materiálov do bioplynovej stanice na efektívnosť výroby bioplynu

Ing. Peter Rusňák, PhD., Mgr. Erika Šmidová – NPPC TSUP Rovinka

Bioplyn je prirodzene tvorený tam, kde je biologicky rozložiteľná hmota degradovaná bez prístupu kyslíku (v anaeróbnych podmienkach), napr. v tráviacom trakte prežúvavcov alebo vo vodných sedimentoch.

Práve tvorba bioplynu nad močiarmi stála v roku 1778 za objavením spomínaného plynu talianskym fyzikom Alessandrom Votlom. Vznik bioplynu potvrdil aj Antoine Bechamp, taliansky vedec, ktorému sa pri experimentálnych pokusoch s rozkladom cukru podarilo pod mikroskopom objaviť ,,živý fermentál“ dokazujúci tvorbu bioplynu. V roku 1967 boli objavené acetogénne baktérie americkým biológom Marvinom P. Bryantom. Prvé praktické využitie spomínaného biopaliva sa však datuje do roku 1844 a je spojené s francúzskym biológom Louisom Pasterom, ktorý navrhol využívať bioplyn, syntetizovaný z konského hnoja, pre pouličné osvetlenie.

Pre zobrazenie pokračovania článku sa prosím prihláste. Nemáte ešte prihlasovacie údaje? Zadarmo sa zaregistrujte.

Tento obsah bol zaradený v Agrobioenergia číslo 3/2014. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.